2 Eylül 2017 Cumartesi

SİNEKLERİN TANRISI WILLIAM GOLDING (İnceleme)


     İş Bankası Kültür Yayınlarının çok sevdiğim serisi olan modern klasiklerin ilk kitabı Sineklerin Tanrısı. öncelikle şunu söylemek gerekir kitabı genel olarak Dr. Moreaou'nun Adası kitabında geçen olaylardan esinlenmiş gibi bir hisse kapıldım. Zaten adada geçen ve sonu ahlaki yozlaşmaya giden kitapların çoğunun bu kitaptan esinlendiğini söylemek yanlış olmaz.

     Kitabın başını biraz sıkıcı bulduğumu kabul etmem gerek. Fakat olaylar kitabın sonunda aksiyona dönüşüyor. Adada çoğu ufak birçok çocuğun olmasından dolayı çocukların istekleri ve yaptıkları çoğu zaman mantıklı değildi. Domuzcuk'un yaşadığı olaylar ve çoğu zaman haklı olması ahlaki yozlaşmanın önündeki nadir engellerden biriydi kitapta. Ve giderek yok olan kurallar insanın içindeki vahşeti çıkarmaya başlıyor. Golding'in anlatmak istediği asıl şey insanın içinde iyilikten çok kötülük olabileceğidir. İlkel yaşamın buna olanak sağladığı gibi yorumları ortaya çıkarmaktadır. Kitabı okumamış olanlar için kitapta geçen olaylardan pek bahsetmek istemiyorum.

     Kısacası yaşanan tüm olayların çocukların tek başına yaşamayı eğlenceli bulmasından, onların dışarı çıkan ilkel benliğini çok güzel bir şekilde yansıttığı için Nobel Edebiyat Ödülüne sahip olmuştur.

Puanım: 8/10

Sonuç: Kesinlikle okunması gereken kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

O (IT) 1990 İnceleme

     Lise yıllarında romanını okuduğum o okuduğum en sürükleyici kitaplardan biriydi.  Fakat ben kısa olanını okumuştum yeni baskıları y...